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막걸리 발효 시 효모의 당분 소비 억제를 위한 고온처리, 김찬우, 정석태 외 4인, 2022

 

논문 볼 수 있는 곳: https://www.ekosfop.or.kr/archive/view_article?pid=kjfp-29-3-466 

 

Korean J Food Preserv: High temperature treatments to control sugar consumption by yeasts during makgeolli fermentation

This study aimed to control sugar consumption during makgeolli fermnetation using high temperature treatments after 3 days of fermentation at normal temprature. makgeolli fermentation was performed at 25°C for the initial 3 days and at 34, 37, 40, and 43

www.ekosfop.or.kr

 

이 논문을 보니 술 빚을 때 발효 온도 제어를 통해 술을 빚는 사람의 의도에 따른 술의 특성을 유도해낼 수도 있을 것 같다.

 

이 논문은 위 링크를 통해 PC 환경의 웹브라우저에서 접속하면 우측 상단에 "PDF Download" 버튼을 선택하여 논문을 PDF 파일로 받을 수 있다.

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